Ett steg närmare kulturell kollaps…

December 17, 2008

Sorry, this is in Swedish because I started writing it in Swedish so that’s the way it came out… Normally this blog is in English, of course.
Ang pågående fildelningsdebatt i HD

Precis som videon när den kom på 70-talet förstörde filmbranschen, precis som kassetten när den kom förstörde musikbranschen, så kommer nu fildelningen att förstöra all kulturproduktion. Det enda som kommer att finnas kvar är kultur som produceras för producentens egen skaparglädjes skull. Vad händer med den kommersiella kulturen om vinstintresset tas bort ur beräkningen? Tänk på allt fint som skulle försvinna.

Originaliteten kommer vi också att gå miste om när alla har fri tillgång till vad andra har gjort. Och tänk på allt skräp som kommer att flöda på fildelningsnätverken. Material som inte har prövats genom att behöva godkännas av de stora produktionsbolagen för att se om det är kommersiellt gångbart. Vanliga konsumenter, gratiskonsumenter dessutom, kommer att få avgöra på egen hand vad som är bra och dåligt. Vågar vi verkligen lita på deras omdöme?

Vågar vi dessutom lita på att behovet av kultur fortfarande är så stort att någon kommer att vara beredd att se till att dess kreatörer fortfarande har en försörjning? Vågar vi lita på att företag och/eller stat kan se sig ha ett tillräckligt intresse i att kultur fortsätter produceras?

Vi kan bara hoppas…

 

Advertisements

One Response to “Ett steg närmare kulturell kollaps…”

  1. […] set, where you can watch them whenever you want instead of at one specific time. But that’s another story. From Piracy is Liberation 003: […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: